Ιστορία του αθλήματος

Το Ταekwondo είναι μια Κορεάτικη τέχνη αυτοάμυνας, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει « τρόπος να χτυπάς με τα πόδια και τα χέρια». Οργανώθηκε στην σημερινή του μορφή στα μέσα τις δεκαετίας του ’40 από τον Choi Hong Hi και διδάσκονταν αποκλειστικά στο στρατό. Στις αρχές του ’60 διαδίδεται στις Η.Π.Α. και λίγο αργότερα στην Ευρώπη, αποτελώντας πλέον την αγαπημένη ενασχόληση εκατομμυρίων ανθρώπων. Στην Ελλάδα άρχισε να διδάσκεται για πρώτη φορά από το 1966 και από στοιχεία της Ελληνικής ομοσπονδίας σήμερα ασχολούνται πάνω από 20.000 αθλητές.

Tae: Σημαίνει χτύπημα με το πόδι Kwon: Σημαίνει χτύπημα με γροθιά Do: Είναι ο τρόπος & η τέχνη προκειμένου να εκτελέσουμε όλα τα προηγούμενα.

Ζώνες

Στο ταεκβοντο, όπως και σε άλλες πολεμικές τέχνες, χρησιμοποιείται ένα ιεραρχικό σύστημα ζωνών, το οποίο προσδιορίζει το επίπεδο τεχνικής και εμπειρίας του αθλητή.

Συνολικά υπάρχουν 10 βαθμοί, οι οποίοι στα κορεάτικα ονομάζονται Gups. Ο χαμηλότερος βαθμός είναι ο 10ος, ο οποίος αντιστοιχεί στη λευκή ζώνη και ο μεγαλύτερος είναι ο 1ος, ο οποίος αντιστοιχεί στη μαύρη. Πιο συγκεκριμένα η αντιστοίχιση βαθμών με το χρώμα της ζώνης γίνεται ως εξής:

  •  10th Gup (Λευκή Ζώνη): Συμβολίζει την αγνότητα καθώς ο αρχάριος μαθητής δεν έχει προηγούμενη γνώση του Taekwon-Do.

  •  9th Gup (Μισή κίτρινη Ζώνη)

  •  8th Gup (Κίτρινη Ζώνη): Συμβολίζει τη γη από την οποία φυτρώνει ο βλαστός του φυτού και στο οποίο στάδιο θεμελιώνονται οι αρχές του Taekwon-Do.

  •  7th Gup (Μισή πράσινη Zώνη)

  •  6th Gup (Πράσινη Zώνη): Συμβολίζει την ανάπτυξη του φυτού όπως και στο Taekwon-Do εδώ ξεκινά η ανάπτυξη της ικανότητας του μαθητή.

  •  5th Gup (Μισή μπλε Zώνη)

  •  4th Gup (Μπλε Zώνη): Συμβολίζει τον ουρανό προς τον οποίο μεγαλώνοντας το φυτό μετατρέπεται σε δέντρο όπως η εξάσκηση Taekwon-Do αναπτύσσεται.

  •  3rd Gup (Μισή κόκκινη Zώνη)

  •  2nd Gup (Κόκκινη Zώνη): Συμβολίζει τον κίνδυνο και εφιστώντας την προσοχή του μαθητή να έχει αυτοσυγκράτηση και να προειδοποιεί τον αντίπαλο του.

  •  1st Gup (Μισή Μαύρη Zώνη)

  •  1st Dan (Μαύρη Zώνη): Το αντίθετο του λευκού, και άρα ο συμβολισμός της ωριμότητας και της προχωρημένης γνώσης του Τάε Κβον Ντο. Συμβολίζει επίσης την τόλμη και το θάρρος αυτού που τη φοράει.

Η νέα ζώνη του ταεκβοντο αποκτάται μετά από εξετάσεις στις οποίες ο αθλητής εφαρμόζει κυρίως τεχνικές ενάντια σε φανταστικούς αντιπάλους (πούμσε), παρόντως του δασκάλου και άλλων κριτών. Ο μέγιστος βαθμός στις εξετάσεις αυτές είναι το 7 ενώ από 6,5 και πάνω ο αθλητής λαμβάνει έπαινο. Για να πάρει την επόμενη ζώνη θα πρέπει να βαθμολογηθεί με τουλάχιστον 5. Οι εξετάσεις για την μαύρη ζώνη γίνονται στην εθνική ομοσπονδία Τάε Κβον Ντο της κάθε χώρας.

Όσο ο αθλητής ταεκβοντο έχει κάτω από μαύρη ζώνη, βρίσκεται στον βαθμό των κουπ. Στην λευκή ζώνη έχει 10 κουπ. Κάθε φορά που αλλάζει ζώνη, τα κουπ του μειώνονται κατά 1 ώσπου να αποκτήσει ένα κουπ στην μισή μαύρη ζώνη. Μόλις πάρει τη μαύρη ζώνη αποκτάει ένα νταν. Στη συνέχεια, μπορεί να συνεχίσει να δίνει εξετάσεις στην εθνική ομοσπονδία Τάε Κβο Ντο της χώρας του για να αποκτήσει περισσότερα νταν. Ο μέγιστος αριθμός νταν είναι 9.

Τα 9 προχωρημένα επίπεδα (Dan) χωρίζονται σε 3 ξεχωριστές ενότητες.

  • 1η ενότητα : Από το πρώτο ως το τρίτο Νταν. Θεωρείται το πρώτο από τα στάδια των μαύρων ζωνών. Οι μαθητές εδώ θεωρούνται ότι βρίσκονται σε αρχικό στάδιο σε σχέση με εκείνους των μεγαλυτέρων βαθμών.

  • 2η ενότητα : Από το τέταρτο Νταν και μετά ο μαθητής περνάει στο επίπεδο του ειδικού (expert class).

  • 3η ενότητα : Από το έβδομο ως το ένατο Νταν βρίσκονται οι καλύτεροι και αξιότεροι κάτοχοι των ικανοτήτων, συστατικών και γνώσεων του Taekwon-Do, πνευματικών και σωματικών. (Taekwon-Do masters).

Αγώνας Τάε Κβον Ντο. Ο μαχητής με τα μπλε εκτελεί Νέρο Τσάγκι.

Το Τάε Κβον Ντο χαρακτηρίζεται απο θεαματικά λακτίσματα ψηλά και χαμηλά (μέχρι το ύψος της ζώνης και όχι χαμηλότερα). Το άθλημα Κικ Μποξ έχει δανειστεί πολλά απο τα λακτίσματα του Τάε Κβον Ντο αλλά όμως περιέχει και λακτίσματα πολύ χαμηλά .

Κατά την διάρκεια του αγώνα, Απαγορεύονται τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, στην πλάτη η γροθιά στο πρόσωπο (στο WTF), καθώς και οι λαβές.

Οι δύο αντίπαλοι στο ταεκβοντο φοράνε κάσκα, θώρακα,σπασουάρ (προστατευτικό για τα γεννητικά όργανα), επικαλαμίδες και γάντια, και μάχονται σε 3 γύρους των 2 λεπτών με 1 λεπτό διάλειμμα, στις κατηγορίες των ανδρών – γυναικών. 2 πόντοι για έγκυρο λάκτισμα στο θώρακα, 3 πόντοι για έγκυρο λάκτισμα στο κεφάλι.

Στο τέλος του αγώνα ταεκβοντο, νικητής είναι ο μαχητής με τους περισσότερους πόντους.

Το Τάε Κβον Ντο περιλαμβάνει και Αγωνιστικό Τεχνικό Πρωτάθλημα κατα το οποίο ο Αθλητής αγωνίζεται μόνος του παρουσιάζοντας σειρά απο συγκεκριμένες κινήσεις αμυνας & επίθεσης προς όλες τις κατευθύνσεις (POOMSAE) οι οποίες είναι πολύπλοκες ανάλογα με το επίπεδο και την ηλικία του και βαθμολογείται στην Δύναμη,ακρίβεια, εκφραστικότα και αυτοσυγκέντρωση.

  • Γιόπ Τσάγκι: Κλωτσιά η οποία εκτελείται τεντώνοντας απότομα το πόδι προς τον αντιπάλο, ενώ το σώμα είναι πλάγια. Μπορεί είτε να χτυπήσει οριζόντια στο στομάχι, είτε προς τα πάνω στο κεφάλι.

  • Μπάνταλ Τσάγκι / Νέρο Τσάγκι: Ο μαχητής σηκώνει το ένα πόδι ψηλά και το κατεβάζει απότομα, χτυπώντας σε οποιαδήποτε από τις δύο φάσεις (αν και συνήθως στη δεύτερη, μιας και το κάθετο χτύπημα με τη φτέρνα είναι σαφώς ισχυρότερο). Ανάλογα με το αν θα απλώσει το πόδι ελαφρώς προς τα έξω ή προς τα μέσα, οι κλωτσιά ονομάζεται αντίστοιχα Μπάνταλ Τσάγκι ή Νέρο Τσάγκι.

  • Ντόλιο Τσάγκι: Η βασική πλάγια κλωτσιά. Χτυπάει στο κεφάλι με το πάνω μέρος του ποδιού.

  • Μπάντα Ντόλιο Τσάγκι: Γυριστή κλωτσιά η οποία χτυπάει μετά από οριζόντια περιστροφή του μαχητή με τη φτέρνα ή την πατούσα.

  • Τι Τσάγκι: Κλωτσιά προς τα πίσω που θυμίζει τον τρόπου που κλωτσάει ο γάιδαρος, γι’ αυτό και ονομάζεται έτσι (τι σημαίνει γάιδαρος στα κορεάτικα). Μπλόκ

  • Άρε Μάκι: Προστατεύει τα πλευρά από κλωτσία. Το χέρι μπαίνει σαν ασπίδα μπροστά τους.

  • Ολγούλ Μάκι: Προστατεύει το πρόσωπο από γροθιά ή κλοτσιά. Το χέρι μπαίνει σαν σκίαστρο μπροστά από το μέτωπο.

  • Μομτόν Μάκι: Προστατεύει από γροθιά στο στήθος ή/και στην κοιλιακή χώρα. Το χέρι μπαίνει σαν ασπίδα διαγώνια, ώστε η γροθιά να είναι σε ευθεία με τον ώμο και ο αγκώνας στο ίδιο ύψος με το άνω μέρος των πλευρών.