Η ενόργανη γυμναστική βοηθάει να αποκτήσει όλο το σώμα δύναμη, ευλυγισία, μυϊκή προσαρμογή, ευκινησία και αυτοπεποίθηση. Το άθλημα αυτό προσφέρει ψυχαγωγία και χαρά και είναι από τα αθλήματα που το παιδί μπορεί να αρχίσει από πολύ μικρή ηλικία και στο σύνηθες ερώτημα αν η ενόργανη γυμναστική είναι παράγοντας που επηρεάζει την ανάπτυξη των μικρών παιδιών οι προπονητές απαντούν κατηγορηματικά πως αυτό δεν είναι αλήθεια.

Στόχος μας είναι η σωστή και προοδευτική εκμάθηση των βασικών ασκήσεων, όπου με τη μεθοδική διδασκαλία και την καλή φυσική και ψυχολογική προετοιμασία θα φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Λίγα λόγια για το άθλημα από τη wikipedia

Η ενόργανη γυμναστική είναι το πιο παλιό, δημοφιλές και εντυπωσιακό άθλημα της αγωνιστικής γυμναστικής. Η ονομασία της προκύπτει από το γεγονός ότι ο αθλητής ή η αθλήτρια εκτελεί ένα πρόγραμμα σε ένα ειδικά διαμορφωμένο όργανο, με ή χωρίς χρονικό περιορισμό (ανάλογα με το όργανο) και χωρίς τη συνοδεία μουσικής (με εξαίρεση τις ασκήσεις εδάφους γυναικών). Η ενόργανη γυμναστική ανήκει στην κατηγορία των αθλημάτων κρίσης, στα οποία η επίδοση κάθε αθλητή καθορίζεται από τη βαθμολογία που του δίνει μια ειδική επιτροπή κριτών. Ένα πρόγραμμα αποτελείται από μια σειρά κινήσεων που βαθμολογούνται ανεξάρτητα, ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας τους και την αρτιότητα -τεχνική και καλλιτεχνική- με την οποία εκτελούνται. Η τελική βαθμολογία για το σύνολο του προγράμματος προκύπτει από το άθροισμα των βαθμών που συγκέντρωσε κάθε κίνηση ξεχωριστά. Οι ασκήσεις ή αλλιώς τα αγωνίσματα που συνθέτουν το άθλημα της ενόργανης γυμναστικής παίρνουν το όνομά τους από το όργανο στο οποίο εκτελεί κάθε φορά το πρόγραμμά του ένας αθλητής ή μία αθλήτρια. Οι άντρες διαγωνίζονται σε έξι αγωνίσματα-όργανα (κατά σειρά διεξαγωγής σε έναν πλήρη αγώνα): ασκήσεις εδάφους, πλάγιο ίππο, κρίκους, άλμα, δίζυγο και μονόζυγο, ενώ οι γυναίκες σε τέσσερα: άλμα, δίζυγο ή ασύμμετρους ζυγούς, δοκό ισορροπίας και ασκήσεις εδάφους (με τη συνοδεία μουσικής). wiki